Składniki
- 220g (1,5 szkl.) mąki
 - 110g (0,5 szkl.) cukru
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - szczypta soli
 - 200 ml mleka
 - 3 łyżki oleju
 - 1 jajko
 - mus lub dżem truskawkowy
 - czekolada
 
Jak zrobić
Do miski wsypać mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. W oddzielnym naczyniu roztrzepać mleko, jajko i olej. Wlać mokre składniki do suchych i wymieszać drewnianą łyżką. Formę na muffinki o 12 porcjach wyłożyć papilotkami papierowymi. Do każdego otworu wlać łyżkę stołową ciasta, a środek nałożyć pełną łyżeczkę musu lub dżemu. Przykryć kolejną łyżką ciasta. Wstawić do piekarnika, gdy muffinki będą gotowe oprószyć starta czekoladą.
Temperatura piekarnika: 200oC
Czas pieczenia: 20min.
Dobrze wiedzieć
- muffinki należy oprószyć czekoladą gdy będą jeszcze ciepłe, wtedy fajnie się do nich przyklei
 


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz