wtorek, 4 czerwca 2013

Rolada z galaretką

Czekając na sezon truskawkowy, stwierdziłam że muszę wypróbować przepisy do których mogę potem dorzucić truskawy... Jednym z nich jest rolada z galaretką. Wyszła mi podobno bardzo dobra, dlatego niedługo spróbuję zrobić jabłkową. Zachęcam do upichcenia tego pysznego ciasta!:)Z galaretkami można oczywiście eksperymentować, jak również próbować innych nadzieni.Przepis ze strony www.mojeciasto.pl
























Składniki:

  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 galaretka

Jak zrobić:

Rozpuścić galaretkę w 400ml wody i odstawić do wystudzenia. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Cięgle ubijając, dodawać żółtka. Na koniec wsypać wymieszane z proszkiem obie mąki, ostrożnie wymieszać łyżką. 
Prostokątną blaszkę (ok.30x35cm) wyłożyć papierem, wylać ciasto, równomiernie rozsmarować. Upiec w temp. 190oC ok. 10 minut. Lnianą ściereczkę posypać cukrem waniliowym. Gorącą roladę położyć na ściereczce papierem do góry, zdjąć papier i szybko zwinąć roladę razem ze ściereczką. Pozostawić do wystygnięcia. 
Kiedy biszkopt wystygnie a galaretka będzie dość tężęjąca, roladę należy rozwinąć, rozsmarować szybko galaretkę i zawinąć już bez ściereczki:) Wstawić do lodówki. Roladę można polać czekoladą, posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Dobrze wiedzieć:
  • do rolady z galaretką truskawkową doskonale pasuje lukier z soku z cytryny i cukru pudru
  • ja do mojej rolady zamiast 2 łyżek mąki ziemniaczanej, dodałam 5 czubatych zwykłej.

5 komentarzy:

  1. Pani Mapetowo! Cud - miód :) zakręcona i truskawkowa!

    OdpowiedzUsuń
  2. wyszła cudna :) pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakuje tak jak wygląda, próbujcie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda wyjątkowo ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń