środa, 17 lipca 2013

Szarlotka

Szarlotka chodziła mi po głowie, a że mój Ukochany robi przepyszną to ta daaam:) Tym razem zrobił inną niż zwykle, ale zjedzenie całej blachy w dwa dni mówi samo za siebie... Zdradził mi, że zmieszał trzy przepisy żeby uzyskać tę cudną piankę. Podana na ciepło z lodami to po prostu bomba (jedliśmy taką ostatnio w Piwnicy Świdnickiej). Przepyszne ciasto, polecam!

 

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
  • 320 g cukru
  • kostka margaryny (250 g)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • budyń waniliowy
  • słoik jabłek (1l) + 4 świeże

Jak zrobić:

Obrać jabłka i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Włożyć do garnka, zasypać małą ilością cukru i podsmażyć. Wymieszać mąkę z 160 g cukru i łyżeczką proszku do pieczenia. Skroić margarynę i dodać do mieszanki suchej. Dodać 3 żółta i jedno całe jajko (białka zostawić). Posiekać całość i zagnieść ciasto. Podzielić je na 3/4 i 1/4 ciasta i włożyć obie części do lodówki. Ubić pianę z 4 białek. Miksować dodając stopniowo 160 g cukru i budyń.Wyjąć większą część ciasta z lodówki i rozwałkować do rozmiaru blachy (ułożyć na blasze na papierze do pieczenia). Wymieszać podsmażone jabłka z tymi ze słoika i rozłożyć wszystkie równomiernie na cieście. Położyć kolejną warstwę, czyli pianę. Wyjąć pozostałą część ciasta z lodówki i zetrzeć na dużych oczkach tarki, posypując równomiernie pianę. Do pieczenia!
Temperatura pieczenia: 180oC
Czas pieczenia: 40min


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz