Składniki:
- 0,5 kg mąki
- 320 g cukru
- kostka margaryny (250 g)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 jajek
- budyń waniliowy
- słoik jabłek (1l) + 4 świeże
Jak zrobić:
Obrać jabłka i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Włożyć do garnka, zasypać małą ilością cukru i podsmażyć. Wymieszać mąkę z 160 g cukru i łyżeczką proszku do pieczenia. Skroić margarynę i dodać do mieszanki suchej. Dodać 3 żółta i jedno całe jajko (białka zostawić). Posiekać całość i zagnieść ciasto. Podzielić je na 3/4 i 1/4 ciasta i włożyć obie części do lodówki. Ubić pianę z 4 białek. Miksować dodając stopniowo 160 g cukru i budyń.Wyjąć większą część ciasta z lodówki i rozwałkować do rozmiaru blachy (ułożyć na blasze na papierze do pieczenia). Wymieszać podsmażone jabłka z tymi ze słoika i rozłożyć wszystkie równomiernie na cieście. Położyć kolejną warstwę, czyli pianę. Wyjąć pozostałą część ciasta z lodówki i zetrzeć na dużych oczkach tarki, posypując równomiernie pianę. Do pieczenia!
Temperatura pieczenia: 180oC
Czas pieczenia: 40min
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz