sobota, 26 października 2013

Pierwszy makowiec ! :)


Naszło mnie na makowiec i mimo oporów Lubego (,,nie lubię bakalii") zrobiłam coś dla siebie... A tu niespodzianka! Mój pierwszy w życiu makowiec wyszedł taki pyszny, że nawet mój Kochany pochwalił i co lepsze, zjadł już połowę jednego :D No magię świąt już poczułam, i polecam Wam zróbcie sobie tę przysługę :)

Składniki:
  • 4 jajka
  • 5 dkg świeżych drożdży
  • 100 g margaryny
  • 1 szkl. mleka
  • 0,5 kg mąki
  • 0,5 szkl. cukru pudru
  • pół cytryny
  • puszka gotowej masy makowej (380g)
Jak zrobić:

Margarynę rozpuścić w rondelku i wystudzić. 3 całe jajka roztrzepać, dodać pokruszone drożdże i mleko, dokładnie rozmieszać. Można dodać kilka kropel ekstraktu migdałowego. Następnie dolać wystudzoną margarynę i stopniowo dodawać mąkę. Gotowe ciasto odstawić przykryte ściereczką na godzinę.
Po upływie godziny ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować kolejno na grubość ok. 1cm, posmarować białkiem jajka i rozsmarować po połowie puszki maku. Zwinąć w roladę i włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy- keksówki. Gotowe makowce włożyć do zimnego piekarnika i odpalić go na 180oC. Po upieczeniu i wystygnięciu przygotować lukier ( połączyć wyciśnięty sok z cytryny z cukrem pudrem ) i polać makowce. Smacznego! 
Temperatura pieczenia: 180oC
Czas pieczenia: ok. 30-40 min.

3 komentarze:

  1. Ależ Ci wspaniały wyszedł! Ja się boję zwijania, że mi się wszystko rozpaćka...

    OdpowiedzUsuń
  2. Warto się pomęczyć, jeśli kochasz makowiec jak my to spróbuj koniecznie! ;)
    Poza tym służę radą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie za mało na makowa 40 min? Żeby zakalec nie wyszedł i czemu na zimny piecyk

    OdpowiedzUsuń