czwartek, 23 maja 2013

Rafaello

Nazwa mówi sama za siebie. Chodzi o te pyszne kuleczki kokosowe z migdałem w środku:) przepis zapożyczony od mojej mamy, a w przygotowaniu pomagał mi mój Ukochany (jako że to na jego życzenie te słodkości).




no może nie jedyna:)
















Każdemu należy się chwila słodkości:)






Składniki:

  • 200g wiórków kokosowych
  • 200g masła
  • 200g cukru
  • 125ml wody
  • 250g mleka w proszku
  • mała paczka migdałów
  • 2 płaty wafla
Jak zrobić

Wodę zagotować, rozpuścić w niej cukier i wystudzić. Dodać 100g wiórków, miękkie masło, mleko w proszku i bardzo drobno pokruszony wafel. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać mikserem. Masę odstawić do lodówki by lekko stężała. W tym czasie zalać migdały wrzątkiem, odczekać 15min i obrać je ze skórki. Z masy lepić kulki wielkości znanym nam rafaello i w każdą włożyć migdał. Kulki obtoczyć w wiórkach. Rafaello gotowe:)

Dobrze wiedzieć:

  • jeśli z migdałów nie chcą odchodzić skórki można je dłużej potrzymać w wodzie
  • rozpuszczając cukier w wodzie trzeba go cały czas mieszać, bo może się łatwo przypalić



















1 komentarz:

  1. Pani Mepetowo! Kuleczki muszą smakować jak niebo w gębie! Pyszna prezentacja ;)

    OdpowiedzUsuń