Odwiedzając ostatnio rodziców, przypomniałam sobie jakie pyszności potrafi upichcić moja mama. Do jej tradycyjnych kopert dorzuciłam coś od siebie, czyli banana. Bardzo łatwo zapomnieć się przy tych ciasteczkach:)
Składniki:
- 1,5 szkl. (255g) mąki
- 0,5 (125g) kostki margryny
- 0,5 szkl. (75g) śmietany 12%
- 1 jabłko
- 1 banan
- cukier do obtaczania jabłek
- cukier puder do posypania
Mąkę, margarynę i śmietanę mieszamy w misce dopóki nie wyrobi nam się ciasto. Wkładamy je do lodówki. Myjemy i obieramy jabłko i banana. Jabłko kroimy na małe kostki a banana w półplasterki. Ciasto wałkujemy na grubość 3mm i wycinamy kwadraty o boku 4-5cm. Na środku każdego kładziemy banana i obtoczony w cukrze kawałek jabłka. Sklejamy ze sobą rogi kwadratów tak aby powstały koperty. Po upieczeniu posypujemy od razu cukrem pudrem.
Temperatura piekarnika: 190oC
Czas pieczenia: 20-25min.
Właśnie wgryzam się w mój monitor, pysznie się prezentują proszę o zamrożenie mi jednego! :)
OdpowiedzUsuńSpecjalnie dla Ciebie zrobię świeże:)
UsuńMoja mama robiła podobne, ale w kształcie pierożków. Jak ja je uwielbiałam. Fajny pomysł z tymi kopertami :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Malwinna