poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Ciasteczka czekoladowo-orzechowe

 Tym razem stary wypróbowany przepis na ciasteczka. Zawsze w pracy mam ochotę na coś słodkiego, ale batoniki i inne słodycze już mnie znudziły i zdecydowanie mi się przejadły...Aaa ciasteczka to kusząca przekąska. Jak bym mogła to jeszcze do pracy brałabym sobie mleko i robiła długą przerwę:) Przepis podejrzałam w programie kulinarnym "Pyszne 25".

Składniki
  • 250g mąki
  • 80g cukru
  • 120g masła
  • jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 50g orzechów wloskich
  • tabliczka czekolady deserowej
Jak zrobić

Mieszamy miękkie masło, cukier i cukier waniliowy. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia i wsypujemy połowę do masła. Wbijamy jajko, mieszamy i dodajemy resztę mąki. Czekoladę siekamy i dodajemy do ciasta, to samo z orzechami. Po wymieszaniu lepimy kuleczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczamy nasze ciasteczka. Pieczemy i smacznego!
Temperatura piekarnika: 200oC
Czas pieczenia: 12min.

Dobrze wiedzieć
  • przed posiekaniem orzechów najlepiej pomoczyć je w gorącej wodzie, dzięki temu stracą gorzki posmak.

1 komentarz: