niedziela, 14 kwietnia 2013

Muffiny brzoskwiniowe




Muffinki robi się najszybciej, więc kiedy mój chłopak woła coś słodkiego to pytam tylko z czym chce w środku:) Dzisiaj miały być muffiny o smaku szarlotki, ale z powodu pomyłki słoików w tym samym kolorze, wyszły jednak brzoskwiniowe- i dobrze! Oto i przepis z portalu kulinarnego gotujmy.pl. Pycha!

Składniki

  • 220g (1,5 szkl.) mąki
  • 110g (0,5 szkl.) cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 200 ml mleka 
  •  3 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • mus lub dżem brzoskwiniowy
  • cukier puder do posypania

Jak zrobić

Do miski wsypać mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. W oddzielnym naczyniu roztrzepać mleko, jajko i olej. Wlać mokre składniki do suchych i wymieszać drewnianą łyżką. Formę na muffinki o 12 porcjach wyłożyć papilotkami papierowymi. Do każdego otworu wlać łyżkę stołową ciasta. a środek nałożyć pełną łyżeczkę musu lub dżemu. Przykryć brzoskwinie kolejną łyżką ciasta. Wstawić do piekarnika, gdy będą gotowe oprószyć cukrem pudrem.
Temperatura piekarnika: 200oC
Czas pieczenia: 20min.

Dobrze wiedzieć:
  • muffiny lepiej piec w blasze ze specjalnymi otworami, bo w papilotkach niestety wychodzą płaskie
  • najpulchniejsze i aż pękające muffiny wychodzą gdy nie używamy termoobiegu:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz