Muffinki robi się najszybciej, więc kiedy mój chłopak woła coś słodkiego to pytam tylko z czym chce w środku:) Dzisiaj miały być muffiny o smaku szarlotki, ale z powodu pomyłki słoików w tym samym kolorze, wyszły jednak brzoskwiniowe- i dobrze! Oto i przepis z portalu kulinarnego gotujmy.pl. Pycha!
Składniki
- 220g (1,5 szkl.) mąki
- 110g (0,5 szkl.) cukru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 200 ml mleka
- 3 łyżki oleju
- 1 jajko
- mus lub dżem brzoskwiniowy
- cukier puder do posypania
Jak zrobić
Do miski wsypać mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. W oddzielnym naczyniu roztrzepać mleko, jajko i olej. Wlać mokre składniki do suchych i wymieszać drewnianą łyżką. Formę na muffinki o 12 porcjach wyłożyć papilotkami papierowymi. Do każdego otworu wlać łyżkę stołową ciasta. a środek nałożyć pełną łyżeczkę musu lub dżemu. Przykryć brzoskwinie kolejną łyżką ciasta. Wstawić do piekarnika, gdy będą gotowe oprószyć cukrem pudrem.
Temperatura piekarnika: 200oC
Czas pieczenia: 20min.
Dobrze wiedzieć:
- muffiny lepiej piec w blasze ze specjalnymi otworami, bo w papilotkach niestety wychodzą płaskie
- najpulchniejsze i aż pękające muffiny wychodzą gdy nie używamy termoobiegu:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz