środa, 24 lipca 2013

Bułki z budyniem


Wypróbowany przez moją mamę przepis na te bułeczki bardzo przypadł mi do gustu. Co prawda sama robiłam je dopiero pierwszy raz dlatego nie wyglądają jeszcze tak jak smakują... Z przepisu który podaję wychodzi około 50 bułek, więc na początek radzę zrobić z połowy:)

Składniki:
  • 1 kg mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 6 jajek
  • 200 g margaryny
  • 100 g drożdży
  • 2 szkl. mleka 
  • 3 budynie
Jak zrobić:

Najpierw należy przygotować ciasto, dlatego że musi wyrastać co najmniej 1,5 godz.
Rozpuścić w rondelku 200 g margaryny i odstawić do ostudzenia. Do miski wbić 5 jajek
i roztrzepać je drewnianą łyżką. Dodać rozdrobnione drożdże i wymieszać do rozpuszczenia. Dolać 2 szkl. letniego mleka i wsypać 1 szkl. cukru. Dolać przestudzoną margarynę i stopniowo dodawać 1 kg mąki ciągle mieszając. Ciasto może być dość lepkie i lejące, ale takie właśnie ma być:) Odstawić do wyrośnięcia. Po upływie ok. 1 godz. i 10 min. można przygotować sobie budynie. Mogą być one o dowolnym smaku, ale należy je zrobić w 3/4 porcji mleka podanej
 na opakowaniu + 2 łyżki cukru. Odstawić do ostudzenia. Ciasto podzielić na 4 części. Rozwałkowywać każdą na stolnicy posypanej dużą ilością mąki. Posmarować budyniem niczym ,,naleśnika", zwinąć w roladę i kroić w plastry o grubości ok. 3 cm. Rozłożyć plastry
na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach ( plastry muszą leżeć na blasze poziomo). Przed włożeniem do piekarnika posmarować je roztrzepanym uprzednio jajkiem.
Temp. pieczenia: 160-180oC
Czas pieczenia: do uzyskania złotego koloru ( w zależności od piekarnika 15-25 min)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz