sobota, 23 listopada 2013

Mamusine orzeszki


Przypominając sobie kolejne smaki dzieciństwa poprosiłam mamę, żebyśmy razem zrobiły orzeszki z kremem. Ten przysmak zawsze podkradaliśmy z bratem już podczas robienia :)
( i teraz mamy za swoje, bo dziura w zębie jedna na drugiej ;p) Jest to fajna przekąska szczególnie dla dzieciaków. Pewnie zastanawiacie się jakim sposobem robi się skorupki, więc od razu przejdę do rzeczy... Niezbędna do tego zadania jest specjalna patelnia, nie przejmujcie się od razu że jej nie macie, bo ja także jej nie posiadam. Ale, ale taką rzecz można pożyczyć od ciut starszych pokoleń, np. babci. Ja akurat pożyczyłam od koleżanki mamy, od której dowiedziałam się też że bez problemu można ją kupić na targu za 15 zł :) Serdecznie zachęcam do spróbowania swoich sił z orzeszkami :)

Składniki:

  1. ciasto:

  • 4 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 szkl. śmietany 18%
  • 200 g margaryny
  • 1 jajko
  • szczypta soli
     2. krem:

  • 200 g margaryny
  • 1 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. wody
  • 3 szkl. mleka w proszku
  • 2 łyżki kakao
Jak zrobić:

Zaczynając od ciasta należy wysypać na stolnicę wszystkie składniki suche. Następnie dodać śmietanę, zetrzeć na tarce margarynę i wbić jajko. Z tych składników należy ugnieść ciasto i lepić z niego kuleczki bądź coś na kształt kopytek. Na początku wyjdzie oczywiście kilka za małych i za dużych łupinek bo trzeba wypróbować różne rozmiary kuleczek żeby znaleźć ten odpowiedni :) Kolejnym krokiem jest posmarowanie patelni tłuszczem (żeby ciasto się nie przyklejało) i nagrzanie jej na kuchence. Do środka wkładamy odpowiednią ilość kuleczek i smażymy na złoty kolor (ok. 40-50 sek.). Najczytelniej zobaczycie to na zdjęciach:)


Rozpoczynając przygotowanie kremu należy rozpuścić kostkę margaryny z niecałą szkl. cukru oraz 1/2 szkl. wody a następnie wystudzić całość. Do osobnej miski wsypać 3 szkl. mleka w proszku i 2 łyżki kakao. Rozpuszczone składniki wlać do suchych i zmiksować. Gotowy krem można trochę schłodzić.
Upieczone już i wystudzone łupinki naszych orzeszków należy przygotować do wypełnienia kremem, czyli delikatnie odkruszyć im wystającą nadwyżkę ciasta. Tak przygotowane wypełniamy łyżeczką kremu i sklejamy aby powstał orzeszek :) Gotowe ;)


5 komentarzy:

  1. Pyszny orzeszek wraz z zawartością! Prawie jak włoski, do zjedzenia ze skorupką :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rozumiem, ze w składnikach jest błąd jeśli o kakao chodzi? Bo w wykonaniu są już 2 lyżki. Pytam, bo chciałabym skrzystać z przepisu na mase:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. A się wkradł no... Oczywiście, że tak:) zdecydowanie 2 szkl. to za dużo, więc 2 łyżki są ok, dzięki za spostrzegawczość, przynajmniej wiem, że ktoś korzysta z przepisu! Dzięki ! :)

    OdpowiedzUsuń